ResipiMasakanKini - Hummus

Bahan-bahan:
1 16 oz kacang kuda
1/4 cawan cecair dari tin kacang kuda
3-5 sudu besar jus lemon (mengikut citarasa)
1 1/2 sudu besar tahini
2 ulas bawang putih, diketuk
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak zaitun  

Cara menyediakan:
1. Toskan kacang kuda dan mengetepikan cecair dari tin. Campurkan baki bahan ke dalam pengisar atau pemproses makanan. Tambah 1/4 cawan cecair dari kacang kuda. Kisar selama 3-5 minit pada rendah sehingga teliti campuran dan licin.
2. Tempat dalam mangkuk, dan letakan sebuah bekas cetek di pusat hummus itu.
3. Tambah jumlah kecil (1-2 sudu makan) minyak zaitun di dalam bekas. Hiaskan dengan parsley.
4. Hidangkan segera dengan roti pita segar, panas atau bakar.  

Tips menyimpan:
Hummus boleh didinginkan selama 3 hari dan boleh disimpan di dalam freeze sehingga satu bulan. Tambah sedikit minyak zaitun jika ternyata menjadi terlalu kering.

Post a Comment

0 Comments