Biskut Meringue

Bahan-Bahan: (lebih kurang 30 biji) 
2 putih telur 
1/2 cawan gula kastor 

Cara menyediakan:
1. Bersihkan mangkuk telah menjadi kering. 
2. Pukul putih telur sehingga puncak lembut terbentuk. Secara beransur-ansur menambah gula kastor. 1 sudu pada satu masa. Terus memukul sehingga campuran adalah sangat tebal dan berkilat. 
3. Ingat jangan terlebih memukul stuktur meringue akan runtuh semasa memasak dan manik gula akan terbentuk di permukaannya. 
4. Gunakan sudu untuk sudu campuran ke dalam dulang yang dibarisi untuk membentuk meringue atau dengan mengunakan piping bag.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 150 degree C untuk 1.5 jam. Meringue harus berwarna putih, atau kopi disukai. Menyimpan meringue di dalam bekas kedap udara. Boleh bertahan sehingga 3 minggu.

Post a Comment

0 Comments