Durian Crepe

Bahan-bahan:20gm tepung gandum20gm tepung ubi10gm tepung kastard10gm tepung jagung1 biji telur1 sd kecil minyak masak1 sd besar gula halus40ml susu cair150ml airpewarna kuningperisa durian 

Cara menyediakan:

1. Masuk semua bahan kedalam mangkuk. Sebatikan dengan whisk dan tapis. Kalau pekat tambah air sedikit  
2. Boleh jugak blander.. cuma sedikit berbuih.. kena hilangkan buih-buih itu dahulu, untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih. 
3. Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yang dipegang.. 
4. Layangkan kuali agar adunan sekata 
5. Masak atas api kecil. 
6. Masak hingga kering,angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat. 

Filling:
150ML FRESH CREAM diputar hingga kental.. 
Isi durian..-ambil sekeping creepe (terbalikkan yang belah atas kebawah)
- Letakkan fresh cream letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
- Lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.. 
- Siap

Post a Comment

0 Comments