Kerabu Pucuk Paku & Taugeh

Bahan-bahan: 
Bahan A  
1 ikat pucuk paku - dicelur dan toskan 
200 gm tauge - dicelur dan toskan  
4 biji limau kasturi - diambil jusnya 
2 biji bawang besar- dihiris  
2 biji cili merah - dihiris 
1 bunga kantan - dihiris 
3 biji cili padi - dihiris  
Bahan B 
1/2 biji kelapa - digoreng tanpa minyak hingga garing dan di ramas (kerisek)  
2 biji cili merah 
10 biji cili padi - ikut cita rasa anda  
Sedikit belacan 
50 gm udang kering  
Garam dan gula secukup rasa 


Cara menyediakan:
1. Tumbuk lumat cili merah, cili padi, belacan dan udang kering  
2. Masukkan semua Bahan A ke dalam mangkuk dan gaulkan sama rata manakal bawang besar dipotong bulat dan nipis 
3. Seterusnya masukkan Bahan B beserta dengan garam dan gula secukup rasa.

Post a Comment

0 Comments