ResipiMasakanKini Berkongsi Resipi London Almond

ResipiMasakanKini berkongsi resipi London Almond ini adalah resipi kuih/biskut raya yang pasti ada di kebanyakan rumah pada setiap sambutan hari raya. Setiap tahun saya pasti akan menghasilkan London Almond ini.

Penyediaan : 30 minit | Memasak: 25 minit
55 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 48

Bahan-bahan:

  • 250 gram mentega
  • 450 gram tepung gandum
  • 2 sudu teh emplex
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150 gram badam, dibakar seketika dalam oven
Bahan untuk disalut
  • 450 gram coklat masakan
  • 1/2 sudu besar lemak sayur
  • Badam cincang, dibakar dlm oven
  • Paper cup bersaiz kecil

Cara menyediakan:

  1. Ayak tepung gandum bersama emplex.
  2. Pukul mentega (dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula icing sehingga sebati, kemudian masukkan telur kuning dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan emplex yang diayak tadi, kacau sebati.
  4. Ambil sedikit doh, dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang sehingga habis adunan.
  5. Bakar pada suhu 170 Celcius selama 20-25 minit.
  6. Keluarkan dan sejukkan di atas redai.
  7. Untuk bahan salut, gunakan kaedah double boil, panaskan coklat sehingga cair dan masukkan lemak sayur. Kacau sebati.
  8. Ambil biskut yg sudah disejukkan tadi dan celup ke dalam coklat kemudian masukkan ke dalam paper cup. Sudukan sedikit coklat kedalam paper cup supaya memenuhi ruang kosong yang ada.
  9. Tabur/hiaskan dengan badam cincang dan susun rapat supaya paper cup menjadi bentuk bujur apabila sejuk.

Post a Comment

0 Comments