Resipi Kuih Lompat Tikam

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kuih Lompat Tikam. Kuih Lompat Tikam ni adalah antara kuih tradisional yang cukup sedap dan popular dikalangan masyarakat Malaysia. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 25 minit | Memasak: 35 minit   

60 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 orang

 

Bahan-bahan:
3 kampit kecil tepung beras
5 cawan air
3 cawan santan
3 keping manisan (gula) kelapa
1 cawan gula
3 helai daun pandan
1 sudu garam
1 sudu kapur makan

Cara menyediakan:
1. Campurkan tepung beras, air biasa, air daun pandan dan kapur ke dalam kuali dan kacau atau adun sehingga sebati.
2. Panaskan adunan di atas api yang sederhana dan kacau sehingga masak. Angkat adunan dan sejukkan ke dalam loyang.
3. Masukkan santan, tepung beras dan sedikit air di dalam bekas yang berasingan dan sejukkan.

Post a Comment

0 Comments