Resipi Kuih Talam Ubi

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Kuih Talam Ubi. Kuih Talam Ubi ni adalah antara hidangan kuih loyang yang cukup lazat dan popular dikalangan masyarakat Malaysia. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 25 minit | Memasak: 20 minit   

45 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 orang

Bahan-bahan:
2 ketul ubi kayu (sederhana besar)
1 biji kelapa parut (jadikan 3 cawan santan)
1 cawan gula merah
4 camca besar tepung gandum
½ cawan gula pasir
Sedikit garam

Cara menyediakan:
1. Ubi kayu dibersihkan dan diparut. Setelah itu, perahkan airnya dan gaulkan dengan dua cawan santan.
2. Masukkan gula, gula merah dan sedikit garam dan kacau hingga larut. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukuslah hingga masak.
3. Sementara itu, bancuh tepung gandum dengan baki santan dan sedikit garam. Apabila ubi tadi telah masak, tuang bancuhan santan ke atasnya dan kukus lagi hingga masak.
4. Setelah sejuk bolehlah dipotong dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments