Resipi Laksa Johor Lazat

ResipiMasakanKini berkongsi resipi yang cukup popular di Johor iaitu Resipi Laksa Johor. Hidangan lazat ini cukup sinonim untuk majlis rumah terbuka sempena hari raya. Cubalah Resipi ni.. 

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 40 minit
60 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 orang


Bahan-bahan:
Spaghetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan
(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
Kerisik
Santan kelapa
Garam secukup rasa

Bahan dikisar: 
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 inci Lengkuas
3 batang serai
300 gm udang kering
150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di kisar)

Cara menyediakan:
1. Tumis bahan bawang merah, putih, lengkuas dan serai hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
2. Tumis hingga garing, kemudian masukkan udang kerin dan ikan kurau kering. Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan bila kuah dah mendidih, masukkan kerisik.
3. Biar kuah masak agak lama sikit agar rasanya sebati.
4. Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap

Untuk ulam:
Taugeh
Daun kesom
Daun selasih

Sambal belacan:
Timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus
Limau kasturi

Post a Comment

0 Comments