Resipi Puding Cendol

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Puding Cendol. Hidangan yang lazat ini cukup mudah untuk disediakan. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit  

35 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan:
1/2 paket agar-agar (20 gm)
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah

Cara menyediakan:
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi, tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
4. Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah.
5. Kacau rata dan biarkan mendidih dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan-lahan atas adunan gula merah dan sejukkan dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments