ResipiMasakanKini Berkongsi Resipi Kuih Kaswi

ResipiMasakanKini berkongsi resipi kuih kaswi yang sedap dan sangat sesuai untuk hidangan juadah berbuka puasa.
 
Bahan Sirap[masak dan sejukkan] 
5 cawan air  
1 cawan gula merah  
1 cawan gula pasir  

Bahan Kueh 
2 cawan tepung gandum  
1/2 cawan tepung ubi/jagung 
1 sudu kecil air kapur kuih 
Kelapa parut (muda/putih saja)  
Garam secukup rasa 

Cara menyediakan: 
1. Panaskan kukusan.  
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]  
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.  
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]  
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.  
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.  
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

Post a Comment

0 Comments