ResipiMasakanKini Berkongsi Resipi Kuih Kasturi@Kuih Rengas

ResipiMasakanKini berkongsi resipi kuih kasturi@kuih rengas yang sedap dan sangat sesuai untuk hidangan juadah berbuka puasa.

Bahan-bahan:
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda
3 s/b tepung gandum

Bahan-bahan untuk gorengan:

1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan gorengan untuk celupkan adunan kuih kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kuih kacang yang telah dicelupkan dengan bahan gorengan sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan

Post a Comment

0 Comments