Resipi Ketam Masak Lemak Cili Api

Sedap, enak, lazat!! Resipi Mudah kongsikan kali ini cara-cara dan resipi untuk memasak Ketam Masak Lemak Cili Api. Resipi Ketam Masak Lemak Cili Api ni adalah antara menu untuk tengahari yang cukup sedap, enak dan lazat. Selamat mencuba. 
 

Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 15 Minit
Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 2-4 Orang 


Bahan-bahan:

3 ekor ketam segar
1/4 biji nanas
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, carikkan
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor

Bahan dikisar:

5 biji cili api
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Secubit belacan

Cara menyediakan:



  1. Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
  2. Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan dan nanas. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
  3. Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih. Hidangkan.

Post a Comment

0 Comments