Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 15 Minit
Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 2-4 Orang
Bahan-bahan:
3 ekor ketam segar1/4 biji nanas
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, carikkan
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Bahan dikisar:
5 biji cili api2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Secubit belacan
Cara menyediakan:
- Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
- Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan dan nanas. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
- Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih. Hidangkan.
0 Comments