Resipi Talam Keladi

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Talam Keladi. Resipi Talam Keladi ni adalah antara hidangan yang sedap sebagai menu minum petang. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit    
50 Minit Masa Keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang

 
Bahan-bahan:  
Untuk lapis bawah: 
300 ml santan dari 150 gm kelapa parut
Garam secukup rasa
65 gm tepung beras
1 tsp tepung gandum biasa
100 gm keladi, potong dadu & kukus separuh masak & lenyekkan sedikit
55 gm gula pasir


Untuk lapisan atas:
100 ml santan dari 100 gm kelapa parut
Garam secukup rasa
80 gm gula pasir
2 tbsp tepung beras
20 gm tepung jagung
1 biji telor, dipukul sedikit
Sedikit pewarna unggu 


Cara menyediakan:
1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah.
2. Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak.
3. Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 minit.

Lapisan atas: 
1. Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati.
2. Masukkan tepung beras & bahan-bahan lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan.
3. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah.
4. Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak.
5. Alihkan untuk disejukkan & potong.
6. Gunakan pisau plastik & sapu sedikit minyak untuk memotong supaya tidak melekat.

Post a Comment

0 Comments