Resipi Ikan Siakap Bercili

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Ikan Siakap Bercili. Resipi Ikan Siakap Bercili ni adalah antara menu untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..

Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit
Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 4-6 Orang
 

 
Bahan-bahan:
1 kg ikan siakap
5 biji limau nipis
2 batang serai - ditumbuk

Bahan dikisar:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
10 gm cili padi

Bahan B:

Sehelai daun kunyit
2 sudu kecil serbuk kunyit
50 gm kerisik
50 gm santan

Cara menyediakan:
1. Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
4. Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments