Resipi Gulai Perut Lembu

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Gulai Perut Lembu. Resipi Gulai Perut Lembu ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..

Penyediaan:
15 Minit | Memasak: 45 Minit
Keseluruhan: 60 Minit | Jumlah Hidangan: 8-10 Orang


Bahan-bahan:
1 kg perut lembu
8 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
5 cm halia (kisar)
5 cm kunyit hidup (kisar)
5 biji buah keras (kisar)
5 cm lengkuas (ketuk)
1 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
1 kiub pati lembu
Rempah 4 sekawan
2 biji buah pala (kisar)
1 sudu kecil ketumbar (kisar)
1 sudu kecil jintan manis (kisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit
20 tangkai cili kering (kisar)
1 liter santan pekat
1/2 liter air
Garam secukup raya

Cara menyediakan:
1. Potong perut lembu, bersihkan dan kemudian rebus sebentar.
2. Dalam periuk yang lain, masukkan air, santan, bahan kisar, lengkuas, serai, kiub pati lembu, daun kunyit dan limau purut.
3. Kacau hingga santan mendidih kemudian baru dimasukkan perut lembu. Biarkan ia mendidih lagi dan masak sehingga perut betul-betul empuk.
4. Rasakan masinnya dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments