Resepi Masakan Arab - Bamiah

Bahan-Bahan
500 gm daging kambing/lembu (dipotong ikut citarasa anda)
120 gm minyak sapi
1 tin kecil susu cair (susu sejat)

Bahan Kisar:
10 biji buah gajus/badam (kisar halus)*
2 sudu makan ketumbar* }
1 sudu makan jintan kasar*}
1 sudu kecil jintan halus* } ........disangai sebentar dan kisar halus
6 ulas bawang merah* }
4 ulas bawang putih* }
3 cm halia* } .........kisar halus dgn sedikit air
1 sudu kecil serbuk lada putih*
Satukan bahan-bahan kisar*

300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
3 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 sudu makan sos tomato
sedikit daun ketumbar
2 biji tomato (dibelah dua)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (optional)

Cara Memasak:
Panaskan minyak sapi dan goreng bendi sebentar. Ketepikan. Dengan lebihan minyak itu, tumislah bahan-bahan kisar * hingga garing. Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & perasa (optional). Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air. Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.

Post a Comment

0 Comments