Bahan-Bahan
500 gm daging kambing/lembu (dipotong ikut citarasa anda)
120 gm minyak sapi
1 tin kecil susu cair (susu sejat)
Bahan Kisar:
10 biji buah gajus/badam (kisar halus)*
2 sudu makan ketumbar* }
1 sudu makan jintan kasar*}
1 sudu kecil jintan halus* } ........disangai sebentar dan kisar halus
6 ulas bawang merah* }
4 ulas bawang putih* }
3 cm halia* } .........kisar halus dgn sedikit air
1 sudu kecil serbuk lada putih*
Satukan bahan-bahan kisar*
300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
3 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 sudu makan sos tomato
sedikit daun ketumbar
2 biji tomato (dibelah dua)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (optional)
Cara Memasak:
Panaskan minyak sapi dan goreng bendi sebentar. Ketepikan. Dengan lebihan minyak itu, tumislah bahan-bahan kisar * hingga garing. Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & perasa (optional). Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air. Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.
500 gm daging kambing/lembu (dipotong ikut citarasa anda)
120 gm minyak sapi
1 tin kecil susu cair (susu sejat)
Bahan Kisar:
10 biji buah gajus/badam (kisar halus)*
2 sudu makan ketumbar* }
1 sudu makan jintan kasar*}
1 sudu kecil jintan halus* } ........disangai sebentar dan kisar halus
6 ulas bawang merah* }
4 ulas bawang putih* }
3 cm halia* } .........kisar halus dgn sedikit air
1 sudu kecil serbuk lada putih*
Satukan bahan-bahan kisar*
300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
3 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 sudu makan sos tomato
sedikit daun ketumbar
2 biji tomato (dibelah dua)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (optional)
Cara Memasak:
Panaskan minyak sapi dan goreng bendi sebentar. Ketepikan. Dengan lebihan minyak itu, tumislah bahan-bahan kisar * hingga garing. Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & perasa (optional). Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air. Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.
0 Comments