Bahan-Bahan Untuk 6 hidangan
Bahan A:
1 kg beras basmati
(dicuci & direndam selama 30 minit)
1 batang kayu manis
3 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan (dicuci & dipintal)
3 sdm minyak kacang
1/2 cawan susu rendah lemak
5 ulas bawang putih (dikisar)
4 sm halia (dikisar)
1.5 liter air
1 sdt garam
Bahan B:
500 g lobak merah
(dicuci bersih & dipotong dadu)
400 g kacang buncis (dihiris halus)
500 g daging lembu tanpa lemak (dikisar)
3 biji putih telur
1/2 sdt garam
1 sdt serbuk lada hitam
Cara menyediakan bahan A:
• Tumis bawang putih, halia kisar bersama kayu manis, bunga cengkih dan pelaga sehingga wangi.
• Masukkan daun pandan dan susu rendah lemak.
• Apabila sudah mendidih masukkan beras dan masak sehingga tanak.
Bahan B:
• Masak daging di atas kuali hingga separuh kering.
• Masukkan lobak merah, kemudian masukkan kacang buncis, garam, lada hitam dan putih telur.
• Kacau sehingga rata.
• Campuran daging ini di masukkan ke dalam nasi yang sudah tanak dan dikacau rata.
Bahan-bahan untuk salad:
7 batang lada merah (dikisar halus)
1/4 sdt garam
1/2 sdm gula timbang (brown sugar)
2 biji bawang besar (dihiris halus)
2 sdm daun ketumbar (dihiris)
1 biji jus limau kasturi
Cara menyediakan:
• Satukan semua bahan-bahan dan gaul rata.
0 Comments