Udang Masala Bukhari

BAHAN-BAHAN:
1 kg udang
5 ulas bawang merah (kisar)
5 tangkai cili hijau (hiris)
2 biji tomato (potong halus)
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil bawang putih (kisar)
1 sudu kecil halia (kisar)
1 sudu besar lada putih
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar serbuk kunyit
10 biji gajus (kisar)
50 gm santan
50 ml minyak
750 ml air
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, daun kari, bawang putih dan ha­lia sehingga naik bau.
2.Kemudian ma­suk­­kan lada putih, jintan manis, jintan putih dan serbuk kunyit. Kacau rata seketika dan masukkan air.
3.Renehkan di atas api sederhana sehingga air mendidih.
4.Se­te­lah­ itu, barulah masukkan udang ber­sa­ma­ tomato, gajus, cili hijau dan cili me­rah.
5.Apabila air kering sedikit, masuk­kan pula santan dan garam secukup ra­sa.­ Biarkan di atas api sederhana sehingga udang masak barulah angkat dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments