Resepi Lasagne

Bahan-Bahan:
1 kg daging kisar
50 gm lobak (dadu)
50 gm seleri (dadu)
50 gm bawang besar (dadu)
20 gm bawang putih (titik)
2 biji kuning telur
100 gm mentega
20 gm keju parmesan
100 gm keju mozzarella
1 liter susu segar
500 gm kulit lasagna
100 gm pes tomato
20 gm tepung gandum
10 gm thyme
10 gm daun rosemary
20 gm parseli
Garam dan lada putih secukup rasa
Sedikit minyak

Cara Menyediakan:
1. Untuk membuat sos daging, panaskan minyak, masukkan bahan yang didadu bersama bawang putih, daging kisar, pes tomato, thyme dan rosemary. Tumis hingga daging masak.
2. Untuk membuat sos mornay, cairkan mentega, masukkan tepung gandum. Kacau rata dan masukkan susu segar, kacau pekat dan sebati.
3. Tutupkan api, masukkan kuning telur dan keju parmesan. Kacau rata.
4. Sapukan acuan dengan sedikit mentega. Letakkan kulit lasagne (telah direbus) berselang-seli dengan sos daging, sos mornay dan keju mozarella.
5. Habiskan lapisan teratas dengan kulit lasagne dan keju mozarella.
6. Bakar di dalam ketuhar 180oC selama 20 minit.


Post a Comment

0 Comments