Resepi Masakan - Asam Pedas Melaka

Bahan-bahan:
600g ikan parang
300gm bendi - dihiris pangkal
100ml minyak masak
1 batang serai - diketuk
400ml air dicampurkan dengan
1 1/2 sudu makan asam jawa
1 sudu makan gula
garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
15-20 tangkai cili kering - direndam lembut
3 sudu makan kelapa parut - digoreng keemasan
1 sudu teh jintan manis - disangai & ditumbuk
1 sudu teh jintan putih - disangai & ditumbuk
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang kecil
sedikit belacan

Cara menyediakan:
* panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan serai hingga berbau dan keluar minyak
* masukkan air asam jawa dan ikan
* jika kuah tidak sama paras dengan ikan, tambah sedikit air
* kacau sekali-sekala hingga mendidih
* bubuh bendi, garam dan gula. kacau sekali-sekala
* bila bendi lembut dan ikan masak, angkat dan hidangkan bersama2 nasi panas dan juga ulaman

Post a Comment

0 Comments