Resepi Kerabu Pucuk Paku


Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku
1 kilo kerang
1 cawan taugeh [basuh dan toskan]
sedikit carrot [parutkan/sagat panjang]
1/2 cawan kelapa goreng [dikisar]
1 labu bawang besar [hiris]
6 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/b sos ikan
gula

Sambal [dikisar]:
5 biji cili merah
6 biji ciliapi
2 sm belacan
2 s/b ikan bilis
1 s/b jus asam jawa

Cara menyediakan:
1. Pucuk paku diambilkan daun hijau sahaja. Basuh dan rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut. Toskan
2. Gaulkan semua bahan sambal dan sayuran.
3. Rasakan masin dan masamnya.
4. Hidangkan.

NOTA:
Taugeh dan carrot sagat tidak perlu direbus/celur supaya mendapatkan kerangupan sayur itu.

Post a Comment

0 Comments