Bahan-bahan:
500 gram spaghetti
500 gram meat ball
1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
1 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato - didadu
1 batang carrot – didadu kecil
2 batang celery – didadu kecil
1 tin cendawan butang – dihiris
2-3 helai bay leaf
1/2 sudu teh Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan
Cara menyediakan:
1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam dan sedikit minyak. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala sehingga pasta sudah lembut angkat dan toskan.
Untuk Kuah:
1. Panaskan minyak zaitun, masukkan butter dan kacau. Masukkan bawang besar dan bawang putih cincang sehingga naik bau.
2. Masukkan meat ball dan semua bahan2 spt tomato puri, celeri, cendawan, carrot dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah.
3. Masukkan mixed herba, garam dan gula secukup rasa.
4. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
5. Untuk hidangan dengan parutan keju parmesan.
0 Comments