- 450 gm keledek - direbus empuk
- 2.5 liter air
- 2 sudu mkn serbuk cili
- 3 sudu mkn gula merah + gula pasir (ikut citarasa kemanisan masing2)
- 1/2 sudu mkn asam jawa + 2 sudu mkn air (pekat)
- 2-3 sudu mkn kacang tanah - digoreng & dikisar halus (guna sikit je utk dptkan rasa je)
- Sedikit bijan goreng tanpa minyak
Cara membuat:
- Kisar keledek dengan air rebusan keledek tadi hingga halus.
- Serbuk cili direbus dengan sedikit air didlm mangkuk yg berasingan sehingga sebati.
- masukkan keledek yg telah dikisar dan dimasukkan di dalam mangkuk dan tuangkan cili serbuk yg
- telah di rebus tadi ke dlm mangkuk keledek dan masak dgn api yg perlahan.
- Selepas tu masukkan gula merah dan air asam jawa yg pekat2.
- Kalau ada jem nenas bolehlah diletak sikit utk tambahkan pekat kalau tak ada bolehlah.
- ditambahkan gula.
- Masukkan sedikit pewarna merah utk menaikkan warna.
- Kalau kuah dah pekat masukkan kacang tanah yg telah dikisar (letak sikit utk dptkan rasa).
- Akhir sekali bolehlah dimasukkan bijan goreng dan dikacau sehingga sebati.
Bahan-bahan sampingan untuk menambah kesedapan kuah rojak Singapore:
- Tauhu goreng
- Sengkuang
- Timun
- Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
- Telur, direbus & dihiris
0 Comments