Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan merah
5 ulas bwang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 bungkus serbuk kari
5 biji bendi
3 biji cili hijau
2 biji tomato
Tauhu kering
2 tangkai daun kari
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
Minyak
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih dan halia yang dimayangkan sertakan daun kari, sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau yang dibelah tengah.
3. Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi.
4. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan mendidih dan naik minyak.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tauhu, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
0 Comments