ResipiMasakanKini - Laksa Penang

Bahan kuah laksa
1. 1 kg ikan kembung
2. 3-4 ulas asam keping
3. 1/2 labu bawang besar
4. 7-10 ulas bawang merah
5. 5-6 ulas bawang putih
6. 10-12 sudu makan cili giling
7. 1/2 cawan air asam jawa dan 2-3 asam keping
8. 3 cm belacan
9. Segenggam daun kesum
10. 1 batang bunga kantan
11. Garam secukup rasa

Bahan ulam
1, 1 biji cili merah - dihiris
2. 1 biji cili hijau - dihiris
3. 1/2 labu bawang besar - dihiris
4. 5-6 biji cili padi - dihiris
5. 1/2 biji nanas - dihiris
6. 1 batang timun - dihiris memanjang
7. 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
8. 4-5 helai daun salad - dihiris
9. Sedikit daun pudina
10. Petis udang@otak udang

Cara menyediakan:
1. Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam, kemudian direbus sampai masak dan ditoskan.
2. "Kuah laksa" Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam, kemudian asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi.
3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar, kemudian campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi.
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi, kemudian panaskan periuk.
5. Masukkan cili giling dan belacan, lalu masukkan air asam jawa.
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan, kacau perlahan-lahan. Masak hingga mendidih dan rasa secukup rasa.
7. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulaman

Post a Comment

0 Comments