Bamiah Kambing

Bahan-Bahan
500 gm daging kambing/
120 gm minyak sapi
1 tin kecil susu cair 
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan kasar
1 sudu kecil serbuk jintan halus
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 biji kentang di belah 2

Bahan Kisar:
10 biji buah gajus/badam
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
Satukan bahan-bahan kisar
300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
3 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 sudu makan sos tomato
sedikit daun ketumbar
2 biji tomato (dibelah dua)
garam secukup rasa
secubit serbuk perasa (optional)

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak sapi  tumislah bahan-bahan kisar  hingga garing.
2. Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & . Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air. Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak,  masukan kentang.
3. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih. Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, bendir dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.

Post a Comment

0 Comments