Buah Melaka

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut + 2 sudu besar tepung gandum
1 1/4 cawan air - tambah juka perlu
Sedikit pewarna hijau 
1/2 sudu kecil pandan emulco
Gula kabung/Gula melaka - dipotong kecil-kecil untuk inti 
1 biji kelapa parut putih 
sedikit garam halus
Air secukupnya untuk merebus

Cara menyediakan:
1. Didihkan air dalam periuk untuk merebus buah melaka.
2. Air dicampur dengan pewarna hijau dan pandan emulco, kacau rata.

3. Tuang air kedalam tepung pulut dan gaul tepung pulut sehingga adunan boleh digentel. Tuang air sedikit demi sedikit, secukupnya.
4. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan bubuh inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
5. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
6. Salut buah melaka dengan kelapa parut yang telah dikukus dahulu dan di campur dengan sedikit garam, gaul rata. Hidangkan.

Post a Comment

0 Comments