ResipiMasakanKini - Ayam Masak Merah

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong 12
1/2 biji jus lemon
1 helai daun limau purut
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 cawan air
1/3 cawan minyak masak

Bahan Kisar Halus :
1 inci halia segar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

3/4 cawan cili kisar
1 sudu besar gula merah
1 inci belacan bakar - larut dengan sedikit air asam jawa
1 sudu besar kicap manis


Cara menyediakan :

1. Bersihkan ayam, lumur dengan sedikit jus lemon dan perap 15 minit. Bilas toskan airnya dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, daun limau purut, bahan kisar halus dan kacau sehingga wangi.
3. Masukan cili kisar serta bahan-bahan yang lain dan gaul rata dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam gaul rata sehingga bersatu dengan rempah dan perlahankan api. Bila ayam berubah warna, masukkan air dan gaul rata. Masak hingga kuah pekat sedikit, perasakan dengan garam dan bolehlah diangkat dan taburkan dengan kacang pis. Hidangkan.

Post a Comment

0 Comments