ResipiMasakanKini - Ayam Mentega Rangup

Bahan-bahan :
2 keping dada ayam - dihiris
2 tangkai daun kari - dihiris
4 biji cili padi - dicincang halus
1 batang lada merah - dihiris halus
60 gm mentega ( Boleh di tambah lagi untuk salutan kuah yang lebih banyak)
1 biji bawang besar - dicincang
Tepung jagung secukupnya - untuk salut ayam 
Minyak untuk menggoreng
1 sudu besar madu (atau sedikit gula)

Bahan-bahan Perap :
1/2 sudu kecil perencah pati ayam
2 sudu kecil gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara menyediakan :
1. Ayam di gaul bersama bahan-bahan perap dan perap selama 20 minit.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Salut ayam tadi dengan tepung jagung dan goreng terendam dengan minyak agar ayam masak sekata. Setelah ayam masak, angkat dan ketepikan.
3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi serta cili merah. Tumis sehingga naik baunya.
4. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan madu. Gaul sebati. Angkat dan hidangkan.

Post a Comment

0 Comments