ResipiMasakanKini - Biskut Bijan

Bahan-bahan :
1/3 cawan bijan putih 
1/8 cawan bijan hitam 
100 gm mentega - dilembutkan
1/2 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang 
1 biji telur B
1 ¼ cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
¼ sudu teh kayu manis ( pilihan)

Cara menyediakan :

1. Bijan dipanggang sebentar didalam oven dalam 3-4 minit. Keluarkan. Alas dulang dengan 2 lapis kertas minyak dan ketepikan.
2. Putar mentega, gula dan gula perang sehingga berkrim. Tambah telur dan pukul sebentar.
3. Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan kayu manis dalam mangkuk yang berasingan. Kemudian beransur-ansur menambah tepung kedalam adunan mentega.
4. Masukkan 1/2 dari bijan yang dipanggang kedalam adunan dan gaul rata dengan spatula hingga rata.
5. Bungkus doh dengan plastik bersih dan masukkan kedalam peti sejuk selama satu jam.
6. Keluarkan doh dari peti sejuk, ambil anggaran 20 gm setiap adunan dan bentukkan bulat. Gulingkan pada bijan hingga rata.
7. Letak diatas kertas minyak dan tekan dengan tapak tangan hingga sedikit leper. Jarakkan adunan 2 inci setiap satu.
8. Bakar pada suhu 190 ' C selama kira-kira 15 minit atau hingga perang keemasan. Biarkan 2 minit diatas dulang dan pindahkan diatas rak dawai biar sejuk sepenuhnya. Simpan dalam bekas kedap udara.

Post a Comment

0 Comments