- 2 sudu besar jus lemon segar
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 2 sudu teh minyak zaitun extravirgin
- 3/4 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh jintan putih
- 3 ulas bawang putih, dicincang Jalur
- 1 dada ayam tanpa tulang, potong 16 (3 inci)
Bahan sos:
- 1/2 cawan plain yogurt 2% Yunani kurang lemak (seperti Fage)
- 2 sudu besar tahini
- 2 sudu kecil jus lemon segar
- 1/4 sudu teh garam
- 1 ulas bawang putih, dicincang
Baki bahan-bahan:
memasak semburan 4 (6 inci) Pitas
1 cawan salad Romaine dicincang 8 (1/4-inch-thick) keping tomato
Cara menyediakan chicker shawarma:
- Panaskan grill untuk haba sederhana tinggi.
- Untuk menyediakan ayam, menggabungkan pertama 6 bahan-bahan di dalam mangkuk sederhana. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati. Biarkan pada suhu bilik 20 minit.
- Untuk menyediakan sos, menggabungkan yogurt dan 4 bahan-bahan akan datang (melalui 1 ulas bawang putih), kacau dengan pukul.
- Thread 2 jalur ayam ke setiap 8 (12-inci) lidi. Kebab tempat di rak grill disalut dengan semburan masak; grill 4 minit pada setiap sisi atau sehingga selesai.
- Pitas tempat di atas rak grill; grill 1 minit pada setiap sisi atau sehingga ringan dibakar. Tempat 1 pita pada setiap 4 plat; atas setiap hidangan dengan 1/4 cawan salad dan 2 keping tomato. Atas setiap hidangan dengan 4 keping ayam, hujan renyai-renyai setiap hidangan dengan 2 sudu sos.
0 Comments