Resipi Daging Kerutup

ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Daging Kerutup. Resipi Daging Kerutup ni adalah antara menu yang istimewa untuk hidangan kenduri yang dipadankan dengan nasi beriani/tomato yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini..

Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 45 Minit
Keseluruhan: 60 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang 

 
Bahan-bahan:
1 kg daging
1 biji kelapa [3 cawan santan]
3 s/b kerisik
3 s/b rempah kerutup
2 s/b gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 s/b minyak
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas

Cara menyediakan:

1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
2. Bancuhkan bahan mesin dengan rempah kerutup.
3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
4. Masukkan bahan mesin yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.
5. Masukkan daging dan kacau rata.
6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.
7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
8. Hidangkan dengan nasi dhall atau nasi minyak/tomato/beriani.

Post a Comment

0 Comments