ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Mee Rebus Asli. Resipi Mee Rebus Asli adalah antara hidangan yang cukup lazat dan popular dikalangan masyarakat Malaysia. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 25 minit | Memasak: 35 minit 60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan A:
Keledek putih 1-2 kilo direbus dan dikisar halus
Udang kering 300 grm
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih 3 ulas
4 sudu besar serbuk Ketumbar
2 sudu besar serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cili blender agak2 dalam 2 senduk
Kulit kayu manis/bunga lawang/cengkih
Gula/garam secukup rasa
Air – agak2..kuahnya kena sedang2 pekatnya
Bahan-bahan B:
Mee kuning dicelur-jgn sampai lembik
Cili hijau dihiris bulat2
Daun bawang & daun sup dihiris utk ditabur
Taugeh dicelur- jgn sampai layu
Bawang goreng - buat sendiri lagi sedap..
Tauhu digoreng dan dihiris nipis
Telur Rebus
Cara-cara memasak kuah:
1. Kisar halus keledek + air.
2. Kisar halus udang kering + bawang merah + bawang putih.
3. Tumis kulit kayu manis/cengkih/bunga lawang, masukkan udang kering yang dikisar + bawang tadi sampai garing.
4. Masukkan semua serbuk jintan, kunyit & ketumbar sampai garing & wangi.
5. Masukkan cili blender, sampai garing.
6. Masukkan keledek tadi, kacau sampai sebati.
7. Masukkan air.
8. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.
Penyediaan: 25 minit | Memasak: 35 minit 60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan A:
Keledek putih 1-2 kilo direbus dan dikisar halus
Udang kering 300 grm
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih 3 ulas
4 sudu besar serbuk Ketumbar
2 sudu besar serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cili blender agak2 dalam 2 senduk
Kulit kayu manis/bunga lawang/cengkih
Gula/garam secukup rasa
Air – agak2..kuahnya kena sedang2 pekatnya
Bahan-bahan B:
Mee kuning dicelur-jgn sampai lembik
Cili hijau dihiris bulat2
Daun bawang & daun sup dihiris utk ditabur
Taugeh dicelur- jgn sampai layu
Bawang goreng - buat sendiri lagi sedap..
Tauhu digoreng dan dihiris nipis
Telur Rebus
Cara-cara memasak kuah:
1. Kisar halus keledek + air.
2. Kisar halus udang kering + bawang merah + bawang putih.
3. Tumis kulit kayu manis/cengkih/bunga lawang, masukkan udang kering yang dikisar + bawang tadi sampai garing.
4. Masukkan semua serbuk jintan, kunyit & ketumbar sampai garing & wangi.
5. Masukkan cili blender, sampai garing.
6. Masukkan keledek tadi, kacau sampai sebati.
7. Masukkan air.
8. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.
0 Comments