ResipiMasakanKini berkongsi Resipi Udang Masam Manis. Resipi Udang Masam Manis adalah antara hidangan yang cukup lazat untuk menu tengahari atau malam. Cubalah Resipi Masakan ini...
Bahan-bahan:
300 gm udang (saiz besar)
1 sudu kecil bawang putih
1 labu bawang besar
20 gm halia (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil cuka
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
Daun bawang (potong panjang)
Sedikit minyak bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Terlebih dahulu goreng udang dengan tepung ranggup.
2) Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah hingga naik bau.
3) Kemudian masukkan cuka, sos tomato, kicap cair dan pekat.
4) Masukkan udang tadi dan minyak bawang putih. Tumis sehingga udang masak.
5) Akhir sekali taburkan bawang putih.
Bahan-bahan:
300 gm udang (saiz besar)
1 sudu kecil bawang putih
1 labu bawang besar
20 gm halia (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil cuka
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
Daun bawang (potong panjang)
Sedikit minyak bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1) Terlebih dahulu goreng udang dengan tepung ranggup.
2) Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah hingga naik bau.
3) Kemudian masukkan cuka, sos tomato, kicap cair dan pekat.
4) Masukkan udang tadi dan minyak bawang putih. Tumis sehingga udang masak.
5) Akhir sekali taburkan bawang putih.
0 Comments