Resipi Asam Pedas Tulang adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cuba resipi masakan ini dan rasai kelazatannya.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik
Bahan dikisar:
Cili kering 15 tangkai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
3 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Bahan diketuk:
3 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yg dikisar, bahan diketuk dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati, masukkan air asam jawa dan semangkuk air, garam dan kerisik. Angkat setelah mendidih .
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Kerisik
Bahan dikisar:
Cili kering 15 tangkai
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
3 ulas bawang merah
Sedikit belacan
Bahan diketuk:
3 batang serai
1 inci lengkuas
Cara menyediakan:
1. Rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yg dikisar, bahan diketuk dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati, masukkan air asam jawa dan semangkuk air, garam dan kerisik. Angkat setelah mendidih .
0 Comments