Penyediaan: 15 minit
Memasak: 35 minit
50 Minit Masa keseluruhan
50 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan A:
600gm ayam dipotong kecil
200gm badam dikisar
5 ulas bawang merah dimayang nipis3 ulas bawang putih dimayang nipis
2sm halia
2 biji bawang besar dipotong bulat
1/2 cawan kacang pis
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan B:
1 kayu manis
2 kumtum bunga lawang
3 kumtum bunga cengkih
2 biji pelaga
Bahan C:
5 sudu makan rempah kurma
5 sudu makan cili sos
5 sudu makan tomato puri
Cara menyediakan:
1. Perap ayam bersama bahan C selama 30 minit dan ketepikan.
2. Panaskan empat sudu makan minyak kemudian tumis bahan-bahan yang dimayang dan bahan B sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam yang diperap dan didihkan sehingga ayam empuk.
4. Kemudian masukkan kacang pis, badam dan bawang besar.
5. Kacau rata dan biarkan memdidih sehingga semua bahan sebati dan pekat.
6. Perasakan garam dan gula secukup rasa dan angkat.
0 Comments