Resipi Kuih Bengkang Roti Berdaging

Resipi kuih Bengkang Roti Berdaging ini adalah antara hidangan yang cukup lazat. Anda perlu cuba resipi ini.

Bahan-bahan:
5 keping roti (buang kulit)
50 gm bawang goreng
2 biji telur
80 gm keju cheddar sagat
100 gm sayuran campuran
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
Daun sup/bawang
2 sudu besar marjerin

Bahan daging:
200 gm daging kisar
2 sudu besar serbuk kari
Garam/gula
1 labu bawang besar (cincang)
1/2 sudu besar lada hitam (tumbuk)

Cara menyediakan:
1. Mula-mula kita tumis bawang besar hingga layu, dan kemudian masukkan daging, dan serbuk roti.
2. Bubuhkan garam dan gula serta lada hitam.
3. Tumis hingga daging masak.
4. Sementara itu kita pukul telur dengan susu segar.
5. Masukkan roti yang dipotong nipis. Rendam.
6. Masukkan daging tumis ke dalam adunan roti berendam, bawang goreng, marjerin, keju, tepung, daun bawang dan sayuran campuran.
7. Gaul sebati, dan sapukan mentega pada acuan bakar. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit pada suhu 180oC.

Post a Comment

0 Comments