Penyediaan: 30 minit | Memasak: 40 minit
Keseluruhan: 70 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 orang.
Bahan-bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara menyediakan:
1. Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja.
2. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul.
3. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.
0 Comments