Resipi Rendang Udang adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cubalah resipi masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
600 g udang harimau
3 helai daun kunyit, hiris halus
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan
2 camca besar kerisik
Bahan dikisar:
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai
3 biji buah keras
20 biji cili kering
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Cara menyediakan:
1. Udang dibersihkan, perap dengan jus limau dan garam, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, gunakan api sederhana. Masak hingga terbit minyak.
2. Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam, gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugor. Gaul rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
3. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Terpulang pada individu, samada suka lembap atau kering.
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
600 g udang harimau
3 helai daun kunyit, hiris halus
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan
2 camca besar kerisik
Bahan dikisar:
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai
3 biji buah keras
20 biji cili kering
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Cara menyediakan:
1. Udang dibersihkan, perap dengan jus limau dan garam, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, gunakan api sederhana. Masak hingga terbit minyak.
2. Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam, gaul rata. Bila mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugor. Gaul rata dan masak hingga kuah pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
3. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Terpulang pada individu, samada suka lembap atau kering.
0 Comments