Penyediaan : 20 Minit | Memasak: 20 Minit
40 Minit Masa keseluruhan Jumlah Hidangan: 6-8 Orang
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
750 ml santan cair
500 ml santan pekat
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
Bahan dikisar:
30 tangkai cili padi
30 biji lada putih
10 ulas bawang putih
5 cm kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Ayam dicuci bersih dan dibelah empat.
2. Satukan bahan kisar dan santan cair. Tuangkan ke atas ayam.
3. Bubuhkan daun kunyit yang disiat, daun limau purut dan serai. Tutup kuali dan biarkan ia mereneh di atas api yang kecil.
4. Setelah ayam empuk tuangkan santan pekat dan garam. Sesekali boleh dikacau kuahnya.
5. Tutup semula kuali dan biarkan kuah benar-benar kering.
0 Comments