Penyediaan: 20 minit
Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan
45 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan:
200 gm paru
200 gm perut
200 gm tetel
2 cawan santan pekat
2 helai daun salam
1 batang kulit kayu manis
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Keropok melinjau
Bahan dikisar:
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 cm halia
3 hiris lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
3 biji buah keras
3 cm kunyit (bakar)
Cara menyediakan:
Bahan-bahan:
200 gm paru
200 gm perut
200 gm tetel
2 cawan santan pekat
2 helai daun salam
1 batang kulit kayu manis
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Keropok melinjau
Bahan dikisar:
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 cm halia
3 hiris lengkuas
1/2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
3 biji buah keras
3 cm kunyit (bakar)
Cara menyediakan:
- Seperti biasa rebus semua bahan dalaman lembu dan potong kecil. Air rebusan disisakan sebanyak satu liter.
- Dalam periuk tuangkan bahan kisar dan renehkan sehingga airnya kering dan naik bau.
- Kemudian masukkan bahan rebusan, kulit kayu manis, air rebusan, daun salam, dan santan.
- Sewaktu menghidangkan soto Betawi ini, taburkan daun bawang, perahan limau nipis, bawang goreng, dan juga keropok melinjau.
0 Comments