Resipi Asam Laksa Penang

Bahan-bahan:
1 paket besar laksa beras (yang licin)

Bahan-bahan kuah:
1 kg ikan kembung atau ikan sardin
10 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
3 cm belacan penang
4 ulas asam keping
1/2 cawan air asam jawa
1/2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
Segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam:
2 biji cili merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
Nenas dipotong kecil-kecil
1 batang timun yang dihiris panjang-panjang
4-5 helai daun salad yang dihiris
Sedikit daun pudina
petis udang

Cara menyediakan:
1. Ikan direbus bersama bawang putih dan sedikit garam.
2. Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar. Tulang dan kepala ikan turut dikisar. Digaul dengan air dan kemudian ditapis ke dalam ramuan
3. Blend@kisar bawang merah, cili kering yang dah direbus dan belacan.
4. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar, kemudian masukkan air dari tulang dan kepala ikan yang dah dikisar.
5. Masukkan juga semua air rebusan ikan, daun kesum dan bunga kantan... Kacau perlahan-lahan.
6. Masak hingga mendidih, masukkan asam keping dan air asam jawa.
7. Masukkan isi ikan, garam dan gula secukup rasa.

Post a Comment

0 Comments