ResipiMasakanKini Berkongsi Resipi Kerabu Rumpai Laut Kelantan

ResipiMasakanKini berkongsi resipi kerabu rumpai laut Kelantan. Pada pengemar masakan Kelantan mesti biasa merasa menu ini. Selamat mencuba..

Bahan-bahan:
Semangkuk rumpai laut  
Ikan sardin direbus 4 ekor (ditumbuk) 
Bawang merah 8 biji (ditumbuk) 
Bawang putih 3 ulas (ditumbuk) 
Lada hitam 1 sudu besar (ditumbuk) 
Cili padi dihiris secukup pedas 
Sebiji bawang besar dihiris 
Kelapa 1 biji (separuh di ambil santan nya) (separuh lagi di buat kerisik. jangan tumbuk sampai pecah minyak) 
7 biji limau kasturi diambil jus nya 

Cara menyediakan: 
1. Rebus rumpai laut sekejap sahaja dan diketepikan  
2. Bahan yang ditumbuk tadi disatukan kedalam mangkuk 
3. Masukan santan, kerisik, lada dan bawang yang dihiris tadi kedalam mangkuk. 
4. Masukan garam, ajinomoto, gula secukup rasa dan masukan jus limau 
5. Semua bahan-bahan tadi disatukan dan digaul sehingga rata 
6. Sedia untuk dihidangkan.

Post a Comment

0 Comments