Resepi Gulai Daging Beriani

ResipiMasakanKini berkongsi Resepi Gulai Daging BerianiResepi Gulai Daging Beriani adalah antara hidangan yang cukup lazat. Cubalah Resipi Masakan ini..

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 35 minit
50 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan:
500gm daging lembu
400ml susu cair

8 biji baby tomato
1 biji bawang besar dimayang halus
6 biji bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
4 cili merah dibelah
3 sudu makan rempah beriani
1 sudu makan rempah tumis
2 sudu makan tomato puri
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan minyak sapi
1 sudu makan yogurt
Garam dan gula secukup rasa
Daun pudina

Cara menyediakan:
1. Bersihkan daging kemudian gaulkan bersama yogurt dan biarkan seketika, ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis kesemua bahan-bahan dikisar dan dimayang sehingga naik baunya.
3. Masukkan rempah tumis, rempah beriani dan biarkan sehingga garing dan wangi.
4. Kemudian masukkan daging yang telah diperap bersama tomato puri dan sos tomato.
5. Kacau rata dan biarkan sehingga daging empuk.
6. Masukkan susu cair dan perasakan garam dan gula secukup rasa. Biarkan memdidih beberapa minit.

7. Akhir sekali masukkan tomato, cili merah, daun pudina. Tutup kuali dan renehkan gulai sehingga kuahnya pekat.

Post a Comment

0 Comments