Ayam Opor Hijau

Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong 12

2 biji terung bulat - potong dadu besar
2 1/2 cawan santan - dari sebiji kelapa
1/4 cawan minyak masak
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus :
100 gm cili hijau - buang bijinya
1 labu bawang besar
8 biji bawang merah
4 tangkai daun ketumbar
2 cm halia
2 batang serai
2 helai daun limau purut - buang uratnya
1 inci belacan 
2 sudu besar ketumbar biji - sangrai dan ditumbuk kasar
1 sudu besar jintan manis - sangrai dan ditumbuk kasar
1 sudu besar rata lada putih biji - ditumbuk kasar

2 batang cili merah - belah dua
Daun ketumbar - hiris kasar

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga terbit baunya. Masukkan ayam kacau rata, tutup periuk dan biarkan 5 minit biar ayam serap rempah dan empuk.
2. Masukkan santan dan biarkan mereneh selama 20 minit dengan api sederhana.
3. Masukkan terung, bahan tumbuk kasar, cili merah dan daun ketumbar. Teruskan memasak selama 3 minit atau lebih.
4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Angkat dan hidang dengan nasi kegemaran.

Post a Comment

0 Comments